Onvoldoende ruimte op uw Linux-systeem? Hier zijn verschillende manieren om uw systeem op te schonen om ruimte vrij te maken op Ubuntu en andere op Ubuntu gebaseerde Linux-distributies. Na verloop van tijd kan elk besturingssysteem rommelig worden als programma’s worden toegevoegd en verwijderd. Als je een TB aan opslagcapaciteit hebt, neem je misschien niet de moeite om Ubuntu op te ruimen om schijfruimte vrij te maken. Maar als uw harde schijf beperkte ruimte heeft, zoals ik een 128 GB SSD-laptop heb, wordt het vrijmaken van schijfruimte een noodzaak. In dit artikel laat ik je enkele van de eenvoudigste trucs zien om je Ubuntu-systeem op te ruimen en meer ruimte te krijgen. Maar laten we eerst kijken hoe we de vrije ruimte op Ubuntu kunnen vinden.

Controleer de vrije ruimte op Ubuntu

Dit is vrij eenvoudig op Ubuntu. Gebruik gewoon het hulpprogramma Disk Usage Analyzer. Zoek het in het menu en voer het hulpprogramma uit. U zou hier de gebruikte schijfruimte en de resterende vrije ruimte moeten zien:

Controleer vrije schijfruimte op Ubuntu

Zodra u de status van vrije ruimte op uw schijf kent, is het tijd om uw systeem op te ruimen en hier wat meer vrije ruimte te maken.

Hoe schijfruimte vrij te maken in Ubuntu en Linux Mint

Er zijn verschillende manieren om schijfruimte op te ruimen in Ubuntu en andere op Ubuntu gebaseerde systemen. Ik heb hier verschillende commandoregeltricks besproken, gevolgd door enkele GUI-opties.

Hoewel ik hier verschillende manieren heb genoemd, vermijd als je een beginner bent de manieren die zijn gemarkeerd als ‘expert’. Niet dat je ze niet kunt gebruiken, maar het is beter om te vermijden als je niet weet wat je doet.

Ik gebruik Ubuntu 16.04 tijdens het schrijven van deze zelfstudie, maar u kunt dezelfde stappen gebruiken voor Ubuntu 18.04 en andere Ubuntu-versies, Linux Mint, elementaire OS en andere op Ubuntu gebaseerde Linux-distributies.

Als je de voorkeur geeft aan video’s, heb ik een video gemaakt om je te laten zien hoe je Ubuntu schoonmaakt.

1. Verwijder pakketten die niet langer nodig zijn [Aanbevolen]

Als u de gids met apt-get-opdrachten hebt gelezen, bent u mogelijk de opdrachtoptie apt-get ‘autoremove’ tegengekomen.

Met deze optie worden bibliotheken en pakketten verwijderd die automatisch zijn geïnstalleerd om te voldoen aan de afhankelijkheden van een geïnstalleerd pakket. Als dat pakket wordt verwijderd, zijn deze automatisch geïnstalleerde pakketten nutteloos in het systeem.

Het verwijdert ook oude Linux-kernels die automatisch zijn geïnstalleerd in de systeemupgrade.

Het is een no-brainer commando dat je van tijd tot tijd kunt uitvoeren om wat vrije ruimte op je Ubuntu-systeem te maken:

sudo apt-get autoremove

 

2. Maak de APT-cache op in Ubuntu

Ubuntu gebruikt APT (Advanced Package Tool) voor het installeren, verwijderen en beheren van software op het systeem en houdt daarbij een cache van eerder gedownloade en geïnstalleerde pakketten bij, zelfs nadat ze zijn verwijderd.

Het pakketbeheersysteem van APT bewaart een cache van DEB-pakketten in / var / cache / apt / archives. Na verloop van tijd kan deze cache behoorlijk groot worden en veel pakketten bevatten die je niet nodig hebt.

U kunt de grootte van deze cache zien met de onderstaande opdracht:

sudo du -sh /var/cache/apt 

Zoals je kunt zien, heb ik meer dan 500 MB cache-opslag. Als je bijna geen ruimte meer hebt, kan deze 500 Mb veel verschil maken.

Cache opschonen in Ubuntu Linux
Als u de cache opschoont, maakt u ruimte vrij

Nu hebt u twee opties om de cache te verwerken.

Verwijder alleen de verouderde pakketten, zoals die die zijn vervangen door een recente update, waardoor ze volledig overbodig zijn.

sudo apt-get autoclean

Of maak de cache helemaal schoon (maakt meer schijfruimte vrij):

sudo apt-get clean

3. Reinig de miniatuurcache

Ubuntu maakt automatisch een miniatuur voor weergave in Bestandsbeheer. Het slaat die miniaturen op in een verborgen map in uw gebruikersaccount op de locatie ~ / .cache / miniaturen.

Na verloop van tijd zou het aantal miniaturen dramatisch toenemen. Bovendien bevat de miniatuurcache uiteindelijk veel overbodige miniaturen van afbeeldingen die niet meer bestaan.

U kunt de grootte van de cache voor miniaturen controleren met de onderstaande opdracht:

du -sh ~/.cache/thumbnails

Voor mijn systeem is de cache voor miniaturen meer dan 300 Mb groot.

Maak de cache voor miniaturen schoon om ruimte vrij te maken in Ubuntu
de grootte van de cache voor miniaturen kan een pijnlijke duim zijn

Het is dus een goede gewoonte om de cache voor miniaturen om de paar maanden te wissen. De snelste manier is om de terminal te gebruiken:

rm -rf ~/.cache/thumbnails/*

4. Verwijder oude Linux-kernels die handmatig werden geïnstalleerd [For Experts]

De opdracht die in punt 1 wordt besproken, verwijdert de oude Linux-kernel. Maar het zal niet werken als u de kernel handmatig in Ubuntu hebt geïnstalleerd. Maar het verwijderen van oude, ongebruikte Linux-kernels bespaart je nog steeds veel ruimte.

Dus als u handmatig een Linux-kernel hebt geïnstalleerd, kunt u deze misschien ook handmatig verwijderen.

Maak eerst een lijst van alle geïnstalleerde Linux-kernels:

sudo dpkg --list 'linux-image*'

Het verwijderen van de oude kernels is hetzelfde als het verwijderen van elk ander pakket. Ik gebruik shell-uitbreiding voor de versienummers om het typen op te slaan. U wordt gevraagd om een ​​lijst met pakketten die worden verwijderd, zodat u de lijst kunt controleren voordat u doorgaat.

Opmerking: vervang VERSION door de versie van de kernel die u wilt verwijderen.

sudo apt-get remove linux-image-VERSION

Mijn aanbeveling is om ten minste twee of bij voorkeur drie kernels te bewaren, inclusief de laatste. Op deze manier heb je minstens een / twee andere kernels om mee op te starten, als je om welke reden dan ook niet met de nieuwste kernel kunt opstarten.

5. Verwijder zwevende pakketten [voor experts]

Deze stap kan het beste worden vermeden als je een beginner bent. Ik ben geen fan van deze methode en ik raad je aan deze te vermijden.

Laten we eerst kijken wat een weespakket is in Ubuntu.

Stel dat u een pakket ‘myprogram’ hebt geïnstalleerd. Maar dit pakket is afhankelijk van de bibliotheek ‘mylib’. Deze bibliotheek wordt meestal automatisch geïnstalleerd met ‘myprogram’. Wanneer u ‘myprogram’ verwijdert, blijft mylib mogelijk nog in het systeem. Aldus wordt mylib in dit geval een weespakket. Nu verwijdert het commando vermeld in punt 1 dergelijke zwevende pakketten. Maar stel je het geval voor waarin je mylib handmatig had geïnstalleerd voordat je myprogram installeerde. De opdracht ‘apt autoremove’ verwijdert in dit geval mogelijk het zwevende pakket niet. En daarom moet u het handmatig verwijderen. Je moet eerst alle zwevende pakketten vinden en ze vervolgens verwijderen. Gelukkig hebben we een GUI-tool om dat te doen: gtkorphan, een grafische frontend voor deborphan.

Installeer gtkorphan via de terminal:

sudo apt-get install gtkorphan

En om zwevende pakketten te verwijderen, zoekt u naar het verwijderde zwevende pakket en voert u het uit om alle zwevende pakketten in uw systeem te vinden:

Verwijder zwevende pakketten in Ubuntu
Zoek en verwijder zwevende pakketten in Ubuntu

Eerlijk gezegd ga ik niet voor deze optie tenzij je echt elke MB vrije ruimte nodig hebt.

6. Verwijderen van onnodige applicaties [Aanbevolen]

We hebben allemaal een paar games en / of applicaties die we nauwelijks gebruiken. Vertrouw me niet? Ga en  vind geïnstalleerde software in Ubuntu- systeem.

Zoek geïnstalleerde software in Ubuntu
U kunt geïnstalleerde apps vinden in Software Center

De kans is groot dat u een aantal apps hebt geïnstalleerd die u zelden gebruikt. Misschien hebt u ze geïnstalleerd op basis van een geweldige recensie, uit nieuwsgierigheid of om een ​​bepaalde taak uit te voeren. Als u meer ruimte nodig heeft, is het altijd een goed idee om de ongebruikte of minder gebruikte applicaties te verwijderen. U kunt een programma verwijderen uit het softwarecentrum of de onderstaande opdracht gebruiken met een bepaalde app-naam:

sudo apt-get remove package-name1 package-name2

7. Zoek en verwijder dubbele bestanden

Soms hebt u dubbele bestanden op verschillende plaatsen in uw systeem. Als u de duplicaten verwijdert, maakt u zeker wat ruimte vrij en maakt u uw Ubuntu-systeem schoon. U kunt voor deze taak een GUI-tool zoals FSlint of een opdrachtregelprogramma zoals FDUPES gebruiken . Ik raad u aan dit artikel te lezen om te zien hoe u deze hulpprogramma’s kunt gebruiken om dubbele bestanden te verwijderen .

fdupes-tutorials
FDUPES: dubbele bestanden zoeken en verwijderen

8. Verwijder oudere versies van Snap-applicaties [Gemiddelde kennis]

Je weet waarschijnlijk al dat Snap-pakketten groter zijn. Bovendien slaat Snap ten minste twee oudere versies van de applicatie op (voor het geval u terug wilt naar de oudere versie). Dit eet enorm veel ruimte op. In mijn geval was het meer dan 5 GB.

du -h / var / lib / snapd / snaps 
4.0K / var / lib / snapd / snaps / gedeeltelijk 
5.6G / var / lib / snapd / snaps

Alan Pope, onderdeel van Snapcraft-team van Canonical, heeft een klein script gemaakt dat u kunt gebruiken en uitvoeren om alle oudere versies van uw snap-apps op te schonen. Wat u hier moet doen, is een nieuw shellscript maken en de volgende regels in uw script gebruiken:

#! / bin / bash 
# Verwijdert oude revisies van snaps 
# SLUIT ALLE SNAPS VOORDAT U DEZE 
set -eu-snaplist start --all 
| awk '/ disabled / {print $ 1, $ 3}' | 
    terwijl lees snapname revisie; do 
        snap remove "$ snapname" --revision = "$ revision" 
    gedaan

Geef het toestemming om het uit te voeren, voer het uit met sudo en zie hij magie. Het script verwijderde de oudere Snap-pakketten en maakte meer dan de helft van de ruimte vrij van 5 GB die Snap gebruikte.

du -h / var / lib / snapd / snaps 
4.0K / var / lib / snapd / snaps / gedeeltelijk 
2.5G / var / lib / snapd / snaps

9. GUI-tools gebruiken om ruimte vrij te maken in Ubuntu

We hebben een aantal opdrachtregelopties gezien om ruimte te maken in het Linux-systeem, maar ik begrijp het als je de opdrachten niet wilt gebruiken. Het is misschien niet handig voor u om alle opdrachten te onthouden of ze allemaal één voor één te gebruiken. En dit is de reden waarom we een aantal GUI-tools hebben die u helpen om dat in een paar klikken te doen met een eenvoudig te gebruiken interface. Stacer is zo’n hulpmiddel dat je zou kunnen gebruiken. U kunt dit artikel lezen om te weten hoe u Stacer in Ubuntu kunt gebruiken .

Stacer - Dashboard
Stacer – Dashboard

Je kunt meer tools bekijken om Ubuntu op te ruimen en gemakkelijk wat vrije ruimte te maken.

Tot slot

U zag dus een aantal manieren om het Ubuntu-systeem op te schonen. Persoonlijk gebruik ik apt-get autoremove vaker dan alle andere opdrachten hier. Regelmatig gebruik van deze opdracht houdt het systeem vrij van onnodige bestanden.