Plannen, voorbereiden en inpakken

Een goede locatie is het allerbelangrijkste element voor je video. Zorg er daarom voor dat je de locatie verkent en weet wat er de komende uren gaat veranderen in je shot. Houd vooral ook rekening met het draaien en ondergaan van de zon.

Zorg dat je alles bij je hebt:

  • Camera met Lens.
  • Volle accu’s.
  • Lege geheugenkaartjes.
  • Een stevig statief.
  • Stevige lege zandzak om je statief te verstevigen.
  • Eten en drinken.

Triggertrap en intervaltimers

Een draadloze ontspanner is sowieso een must omdat je hiermee kleine trillingen in de camera kan voorkomen. Het beste gebruik je een ontspanner die automatisch ook het interval voor je kan uitvoeren. Op de markt zijn er veel verschillende soorten intervaltimers beschikbaar. Niet iedere timer is geschikt voor alle soorten camera’s, dus controleer dit goed voordat je er een aanschaft! In sommige gevallen gebruik je je smartphone en een app om de timer in te stellen. Zorg er in dat geval voor dat ook die goed is opgeladen!

Instellingen bij Time-Lapse fotografie

Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat al je foto’s gelijkmatig belicht zijn. Dit doe je door je camera in Manual-mode te zetten en zelf je instellingen te corrigeren wanneer je beeld donkerder of lichter wordt. Fotografeer in Jpeg. Maak een testfoto om je scherpte en instellingen te controleren. Bij landschappen kan je het beste op het oneindige scherpstellen, tenzij je bewust kiest voor een element op de voorgrond.

Kies het juiste interval

Hoe meer tijd er zit tussen de verschillende foto’s, des te sneller objecten uiteindelijk zullen bewegen in je video. Het bepalen van een juist interval is daarom erg belangrijk voor een goed eindresultaat. Het beste kan je deze aanpassen aan de snelheid van de beweging in je shot.

Onderwerp

Interval

Erg langzame wolken 10 sec
Normale snelheid van wolken 5 sec
Snelle beweging van wolken 3 sec
Mensen die door een straat lopen 2 sec
De beweging van de zon overdag 30 sec
De beweging van de sterren en maan 20/30 sec

De duur van een time-lapse

Bij een evenement, zoals een wedstrijd, of een zonsondergang, is het vaak niet lastig om in te schatten hoeveel tijd je kwijt bent aan een time-lapse. Bij beelden die geen duidelijk begin of eind hebben, zoals een stromende rivier of wuivend gras, is het veel moeilijker om dit te bepalen. Onthoud dat je voor je eindresultaat 25 foto’s per seconde video nodig hebt. Met behulp van het interval en het aantal seconden aan beeld dat je uiteindelijk wilt hebben, kan je het dan alsnog berekenen.

Camera Nikon D5600 instellingen

Playback Menu
Image review Off

 

Shooting Menu
Image Quality Jpeg fine
Image size Small
Auto ISO sensitivity control Auto On
White balance Auto
Movie settings Frame Size 1920-1080 | 1080/24
Movie settings  – Movie quality – Normal
Movie settings – Microfone A
Movie settings – Wind Noise On
Movie settings – Manual movie settings Off

 

Custom Setting Menu
Auto info display Off
Time-Lapse movie Start = Starting Time-Lapse
Time-Lapse movie – Interval Select seconds or minutes
Time-Lapse movie – Shooting time Max 7:59:00
Time-Lapse movie – Exposure Smooting On
Volgorde van opname
Lifeview Aanzetten
Scherpstellen Focus op onderwerp
Menu “Focus Mode” AF-F –> MF
Custom Settings Menu – Time-Lapse Movie Start opname

Instelling voor een Iphone

De iPhone kan meer dan alleen foto’s en filmpjes schieten. Met de tijdsverloop-functie maak je ook toffe Time-Lapse video’s. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Een Time-Lapse ziet er al heel snel spectaculair uit. Het is een filmpje waarin alles enorm snel wordt afgespeeld. Zo lijkt een snelweg in de avond te veranderen in strepen van autokoplampen en zie je wolken aan de hemel uitzetten en inkrimpen in razend tempo. Ook een zonsondergang ziet er direct prachtig uit.

Het goede nieuws is dat je heel gemakkelijk zelf een Time-Lapse kunt maken. Deze functie werd met iOS 8 toegevoegd aan de Camera-app van de iPhone. Omdat de camera van de iPhone, zeker die van de iPhone 8 en iPhone X, heel goed zijn, maak je ook met je smartphone mooie filmpjes.

In dit artikel lees je niet alleen hoe een Time-Lapse maken werkt, maar ook wat de achterliggende techniek is en hoe je het beste een mooi resultaat krijgt.

Een iPhone Time-Lapse maken

Laten we bij het begin beginnen. Om een Time-Lapse te maken heb je in principe niet meer nodig dan een iPhone. In de Camera-app van iOS veeg je een paar keer naar rechts totdat je de feature ‘Tijdsverloop’ treft. Hiermee maak je de Time-Lapse. Zet de iPhone weg, tik op de opnameknop en na een tijdje zet je hem stop. Je telefoon maakt er vervolgens zelf een tijdsverloop-video van. Zo simpel is het.

Snelheid van het filmpje

En toch zijn er wat dingen om rekening mee te houden om het perfecte iPhone Time-Lapse -filmpje te maken. Bijna elk filmpje dat je met de Tijdsverloop-feature maakt, eindigt in een video die 20 tot 40 seconden duurt. Het maakt daarbij niet uit of je een halfuur of anderhalf uur hebt opgenomen. Studio Neat zocht in 2014 uit hoe dat kon en kwam met onderstaand schema. Daarin kun je zien dat Apple afhankelijk van hoe lang je opneemt, de video versnelt.

Recording Duration

Frame Capture Rate

Speed Relative To Real Time

Less than 10 minutes

2 frames every second 15x

10 minutes to 20 minutes

1 frame every second

30x

20 minutes to 40 minutes

1 frame every 2 seconds

60x

40 minutes to 80 minutes

1 frame every 4 seconds

120x

80 minutes to 160 minutes

1 frame every 8 seconds

240x

Is je filmpje minder dan 10 minuten lang, dan pakt de Camera-app elke seconde twee beelden. Is je video langer dan een uur en twintig minuten, dan neemt hij nog maar één beeldje per acht seconden op. Het filmpje wordt dan 240 keer versneld ten opzichte van de werkelijkheid. Een video van tien minuten wordt slechts 15 keer versneld. Houd hier dus rekening mee als je een opname maakt en je wil enigszins bepalen hoe snel de beweging in beeld moet zijn, want dit kun je niet handmatig instellen.

Nog sneller met app

Wil je het filmpje toch nog sneller maken of verschil in snelheid aanbrengen? Dan kun je apps gebruiken. Studio Neat kwam hierboven al even aan bod, maar zij hebben ook een app gemaakt waarmee je de snelheid van filmpjes kunt aanpassen. Met de app Slow Fast Slow kun je heel gemakkelijk video’s versnellen of vertragen. Je sleept puntjes omhoog om hem sneller te laten gaan en omlaag om vertraging aan te brengen. Dat geeft een erg gaaf effect, alsof je een Time-Lapse doorspoelt. De app werkt ook erg fijn met slowmotion-beelden.

Gebruik een statief

Een timelapse opnemen kost hoe dan ook veel tijd. Je kunt een opname van een kwartier maken, maar vaak zijn beelden van een halfuur of langer een stuk mooier. Het is dan ook niet mogelijk om vanuit de losse pols beelden te schieten, want dat zorgt voor schokken in de video. Het beste is daarom om een statief te gebruiken, of om je iPhone stevig weg te zetten, zodat de kaders hetzelfde blijven.

Online zijn er verschillende statieven te vinden waar je de iPhone gemakkelijk in schuift of klikt. Zo zijn er de standaard tripods met drie poten voor stevigheid, maar je kunt ook statieven kiezen met flexibele poten. Die kun je bijvoorbeeld rond hekken of palen buigen, zodat je voor vrijwel elke locatie een statief bij de hand hebt.

Ga naar buiten

Een Time-Lapse opnemen kan natuurlijk vanuit je raam, zeker als je een mooi uitzicht hebt. Maar heb je de keuze, zet je iPhone dan buiten weg. Zo voorkom je dat reflectie in het raam je opname verpest. Dat kan komen van andere ramen, maar ook van de opvallende antenne strepen op de achterkant van je iPhone die weerkaatsen. Daarbij is mogelijke viezigheid op het raam vaak niet te voorkomen.