Wat is focus Stacking?
Hierbij voeg je meerdere foto’s met verschillende scherptediepte-instellingen samen tot één geheel scherpe foto. Deze techniek wordt veel gebruikt bij Astrophotography en Macrophotography

Fotograferen
Door meerdere foto’s van het object te nemen, met bij iedere foto een andere scherptediepte instelling, is het mogelijk om één foto te maken dat scherp is van voor tot achter. Het is wel noodzakelijk om met een goed statief te werken. Het statief is nodig om iedere minieme beweging te voorkomen. Zet het fototoestel goed vast op het statief en alle mogelijke handelingen van de camera op handbediening (stand M). De eenmaal ingestelde instellingen blijven hetzelfde. De diafragma zo klein mogelijk om de grootst mogelijke scherptediepte te krijgen bijv. diafragma 22. Iedere foto wordt handmatig scherp gesteld.

De eerste foto stel je scherp op bijv. een object dat vlak voor de lens staat. Lens op macro stand. De tweede foto stelt je scherp op bijv 0,7 meter, de derde foto op 1 en de vierde foto op 1,5. Fotografeer tot je niet meer verder kunt met de lens. Heb je een aantal foto’s naar tevredenheid geschoten? Dan is de volgende en tevens laatste stap de bewerking op de computer.

Uiteindelijk worden alle foto’s samengevoegd tot 1 foto. Dit wordt in het Engels stacking genoemd. Letterlijk vertaald stapelen. De uiteindelijke foto zal dan van voor tot achter scherp zijn.

Bewerking in Photoshop
Alle gemaakte foto’s met verschillende scherptediepte instellingen kunnen met verschillende software programma’s -waar focus-stacking mogelijk is- worden bewerkt. Zelf gebruik ik Photoshop  om het uiteindelijke resultaat te bereiken.

Open Bridge en zoek de foto’s die je met focus stacking wilt bewerken. Selecteer alle foto’s uit het bestand en ga naar Bestand (file) en laat deze openen met Adobe Photoshop.

Uiteraard heb je gefotografeerd in RAW , dus opent Photoshop eerst de RAW-converter. Heb je Jpeg foto’s, dan worden de foto’s direct geopend in Photoshop. Ik geef de voorkeur aan fotograferen in RAW. Het is dan mogelijk om meteen correcties aan te brengen en dit toe te passen op alle foto’s door alle foto’s te selecteren en te synchroniseren. Eenmaal gesynchroniseerd dan drukken we op “Open Image”.

Alle foto’s worden nu geladen in Photoshop. De foto’s zijn nu nog niet gestapeld. De volgende stap is erg belangrijk voor focus stacking. Ga naar Bestand (file), naar scripts en dan bestand laden naar stapel (load files into stack).

In het volgende venster zie je dat de lagen geladen moet worden. In Photoshop zijn de foto’s al eenmaal geopend. Nu klik je op Voeg open bestanden toe (Add Open Files). In het lagen-paneel zie je de lagen onder elkaar verschijnen. Ze zijn nu gestapeld. De foto’s moeten alleen nog in elkaar overvloeien.

Selecteer alle gestapelde foto’s. Ga naar Bewerken (Edit) en klik op Lagen Automatisch Overvloeien (Auto Blend Layers). In het venster van geef je aan dat je de foto’s wilt stapelen Stack Images en vink Naadloze tinten en kleuren (Seamless Tones and Colors) aan.

De foto’s gaan nu in elkaar overvloeien. Dit kan een momentje duren. RAW bestanden duren wat langer dan jpeg bestanden, omdat de bestanden in RAW vele malen groter zijn dan jpeg bestanden. Wanneer je met RAW fotografeert, dan heb je de meeste controle over de foto. Met Jpeg bestanden heb je zeker voordelen o.a. een snellere verwerking, kleinere bestanden en uiteindelijk bij een goede instelling van de camera kwalitatief goede afdrukken, maar verder kan je niks meer verbeteren aan de foto, omdat alle informatie weg is. (Zie ook: Waarom RAW ipv Jpeg) Voor een foto die ertoe doet is het altijd beter om te fotograferen in RAW. Je kunt dan iedere fout corrigeren.

Zijn de foto’s klaar met overvloeien dan doe je de laatste stap. Alle lagen moeten nu één laag worden. Dit doen we door de voorlaatste handeling uit te voeren. Klik in menubalk op Lagen (Layer) en scroll naar benden op zoek naar één laag maken (Flatten Image). Alle lagen worden nu samengevoegd tot één laag. Vervolgens kun je de foto afmaken door de eventuele wazige randen weg te knippen (gebruik hiervoor het gereedschap uitsnijden (crop).